ja_mageia

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Istoric
Bine ati venit la Colegiul Tehnic "Ion Creanga"
Creanga

     Colegiul Tehnic „Ion Creanga” are o istorie care a însumat în luna mai a acestui an 51 de ani de existenta. Astfel, în conditiile reorganizarii învatamântului profesional – agricol, si-a început cursurile Scoala Profesionala de mecanici agricoli din Tg. Neamt, în localul fostei Scoli de Arte si Meserii.

     Din anul 1957, cursurile teoretice ale scolii s-au desfasurat în cladirile care au adapostit primul batalion de vânatori de munte din România.

 Conform Deciziei nr.107/03.04.1957 a Comitetului executiv al Sfatului Popular Raional Tg. Neamt se precizeaza: „Se aproba trecerea si transmiterea din folosinta si administratia Sfatului Popular Raional Tg. Neamt, în folosinta si administratia Scolii Profesionale de Mecanici Agricoli Tg. Neamt, imobilul situat în orasul Tg. Neamt, strada I.V. Stalin, nr.136, în suprafata construita 2.428 mp., teren aferent 26.252 mp., pentru a se crea un centru scolar de mecanici agricoli SMT în orasul Tg .Neamt, prin comasarea scolilor de mecanici agricoli Hemeiusi, Adjud si Tg. Neamt”. În 1956 sunt mentionati 26 absolventi cu examen de diploma, în 1957 – 54 absolventi, iar în 1958 – 101 absolventi, numarul acestora crescând în fiecare an. Din 1975 si-au început cursurile primele doua clase de liceu, profilurile agronomie si mecanica, clase care au absolvit în anul 1979. Având cadre didactice bine pregatite, cu specialitati diverse, liceul a format generatii întregi de tineri, mai ales în domeniul agronomiei si mecanicii agricole. Dupa Revolutia din decembrie 1989, s-au înfiintat profiluri noi (electromecanic auto, fermier montan, contabilitate, administrativ, electronica si automatizari, silvic, telecomunicatii). Prin absorbtia Scolii Profesionale nr.1, Grupul Scolar existent a devenit Colegiu Tehnic în anul 2001, încadrându-se în cerintele Ministerului Educatiei si Cercetarii si purtând numele marelui povestitor nascut pe malul Ozanei, Ion Creanga.